Номинираният за министър-председател на Израел Бенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на

...
Номинираният за министър-председател на Израел Бенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на
Коментари Харесай

Новият кабинет на Бенямин Нетаняху ще положи клетва утре?

Номинираният за министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и завърши през днешния ден съдружните съглашения с партиите от бъдещата ръководеща коалиция, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че това са последните стъпки преди окончателното завръщане на Нетаняху в политиката отпред на едно от най-десните държавни управления в историята на страната.

Очаква се новият израелски кабинет да встъпи публично в служба на следващия ден, когато ще постави клетва. Това стана допустимо, откакто през днешния ден партията на Нетаняху " Ликуд " завърши последните две съдружни съглашения с сътрудниците си в новата власт.

Миналия месец политическият блок, формиран от националистически и религиозни партии, завоюва безапелационно предварителните парламентарни избори.

Но още преди да е почнал шестия си мандат като министър председател на Израел, Нетаняху се опита да разсее опасенията във вътрешен и интернационален проект, че новото държавно управление ще заплаши правата на малцинствата, ще подкопае правосъдната система и ще изостри спора с палестинците.

Коалиционните договорености с подкрепящата заселническата активност на Западния бряг Ционистка религиозна партия (ЦРП) и ултраортодоксалната групировка " Обединен юдаизъм на Тората " (ОЮТ) към момента не са оповестени. Някои изтекли напоследък в медийното пространство условия, които се съдържат в тях, както и импортирани законопроекти и изказвания на бъдещите членове на обединението, обаче провокираха вълна от рецензии.

Вчера бяха признати законопроекти, които ще разрешат на ЦРП да излъчи собствен заместник-министър на защитата, което ще ѝ обезпечи по-голямо въздействие по въпроса за разширението на еврейските селища на Западния бряг - окупирана територия, която палестинците желаят за част от своя бъдеща страна.

Министър на защитата ще бъде Йоав Галант - представител на " Ликуд ", който е непосредствен до Нетаняху.

От 2014 година израелско-палестинските мирни договаряния с посредничеството на Съединени американски щати са в задънена улица, а възобновяването им наподобява малко евентуално. Някои представители на ЦРП даже намерено упорстват за анексиране на Западния бряг - територия, за която Израел претендира въз основа на библейските и историческите си връзки с нея.

По-късно през днешния ден ще бъде гласуван и законопроект, който ще даде нови пълномощия в региона на опазването на публичния ред на Итамар Бен-Гвир - водачът на крайнодясната партия " Еврейска мощ ", който ще бъде министър на националната сигурност.

Обещанията на членовете на бъдещата управническа коалиция да лимитират пълномощията на Върховния съд, техните изявления против хомосексуалните и апелите им бизнесът да има право да отхвърля услуги на хора на верска основа разтревожиха демократичните израелци и западните съдружници на страната.

В поредност изказвания и изявленията за задгранични медии Нетаняху сподели, че ще брани гражданските права и че няма да разрешава на никого да навреди на арабското малцинство или на хомосексуалната общественост, както и че ще се бори за мир.

Днес " Ликуд " популяризира главните насоки на политиката на бъдещото държавно управление, от които излиза наяве, че еврейските селища на Западния бряг ще бъдат водещ приоритет.

Първата от тях гласи, че кабинетът " ще предизвиква и развива заселването във всички елементи на израелската земя - в Галилея, Негев, Голанските възвишения и Юдея и Самария ". " Юдея и Самария " е библейското наименование на Западния бряг.

Този ангажимент на новото държавно управление може да докара до конфликт с най-близките интернационалните сътрудници и съдружници на Израел, включително и със Съединени американски щати, които са срещу градежа на еврейски селища на окупираните територии.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР